proturkka Golfvalmennuksen asiantuntijan mietteitä

Väitän: Naiselle kannattaa opettaa golfia eri tavalla kuin miehelle

  • Väitän: Naiselle kannattaa opettaa golfia eri tavalla kuin miehelle
  • Väitän: Naiselle kannattaa opettaa golfia eri tavalla kuin miehelle

Minullla on ollut pitkän urani aikana oppilaina lukuisia naisia. Kun aloitin nuorena valmentajana Vierumäellä kursseilla oli lähes yksinomaan naisia. Joitain miehiäkin oli silloin tällöin mukana vaimojensa pakottamana. Hyvin aikaisessa vaiheessa ymmärsin, että oli muutamia asioita joita naiset pitivät erityisen tärkeinä ja joitain asioita vähemmän tärkeinä.Opetuksessa useat asiasisällöt olivat samoja kuin miehillä, mutta niiden käsittely ja käytäntöön soveltaminen tuli olla erilaista. Naisia kiinnosti aikalailla eri asiat ja näin myös oppiminen ja opettaminen muodostuivat erilaisiksi kuin miehillä. Oli otettava erilaiset keinot ja tavat käyttöön, jotta oppiminen olisi sujunut mukavasti, naisia tyydyttävästi ja heitä motivoivasti.

Minun mielestäni naiset ovat hyvinkin erilaisia oppilaita kuin miehet. Opetustapoja pitää muokata heidän tarpeitaan vastaaviksi ja opettaa sitä reittiä jossa heillä on omat kiistattomat vahvuutensa, toiveensa ja motiivinsa. Varsinkin perusopetuksessa tulee keskittyä mm. enemmän suorituksien oikeisiin liikkeisiin kuin esim. osumapuhtauteen, tarkuuteen tai pallon lentopituuteen.

Kaiken kaikkiaan olen saanut valtavasti voimaa naisilta tehdessäni tätä työtä. Heiltä olen saanut kiistatta urani kannalta tärkeimmät ja kannustavimmatkin palautteet. He ovat olleet myös vaikuttamassa maailmankuvaani ihmisenä ja olen oppinut heiltä erittäin paljon valmentamisesta ja valmentajana olemisesta.

Alla kolme väittämää joihin vastaan kirjoituksessa oman kokemukseni perusteella. Olen valmentanut vuosien varrella ehkäpä 2000 naista.

Väite 1: Mallioppisen metodi sopii erinomaisesti naisten opetukseen!

Väite 2: Naiset pitävät mallioppimisen metodista!

Väite 3: Naiset oppivat ko. metodilla parhaiten, nopeimmin ja heitä miellyttävämmin pelaamisen tärkeimmät lähtökohdat!

Joidenkin mielestä naisilla ei ole ns.”pelisilmää”, ei lapsena saatuja mailapeli kokemuksia, ei riittävästi voimaa tai kunnianhimoa ja lisäksi tavoitteellisuus puuttuu. Joidenkin mielestä naiset yksinkertaistavat liikaa asioita, eivät ole kiinnostuneita teorioista, yksityiskohdista, eivätkä ole riittävän analyyttisiä. Vain kiva yhdessäolo kavereiden tai puolison kanssa riittää. Voiko siis nainen oppia tätä, monen mielestä mahdottoman vaikeaa ja monimutkaista, teorioita täynnä olevaa mailapeliä nimeltään golf? Haluavatko naiset edes oppia sitä niin viimeisen päälle kuin useat miehet? Mielestäni voivat ja haluavat!

KUVA

 

“Naiset oppivat muutamia, kokonaisuuden kannalta erittäin tärkeitä asioita huomattavasti helpommin ja nopeammin kuin miehet. Yksi tärkeimmistä asioista on mm. lantion kierto ennen osumaa.“

“ Liikkuvuus, elastisuus ja kehonhallinta ovat usein hyvällä tasolla.“

“ Naiset katsovat ja tarkkailevat mallisuorituksia mielellään, useat heistä pyrkivät samaistumaan malliin tai mallin tiettyihin osiin.“

“Naiset toivovat useimmiten hyvin yksinkertaisia ohjeita, isoja kokonaisuuksia ja toivovat itselleen kaunista ja tyylikkäältä näyttävää swingiä“

“Naiset haluavat matkia hyvää mallisuoritusta ja ovat useasti siinä rohkeampia kuin miehet“

“Naiset arvottavat liikkeen korkealle“

“Naiset eivät useinkaan halua vaivata päätänsä pienillä, vaikeilta tuntuvilta, heille merkityksettömillä teknisillä yksityiskohdilla vaan haluavat keskittyä kokonaisuuksiin.“

Mallista oppiminen on monesti helpompaa naisille heidän kehonsa elastisuuden ja lantion liikkuvuuden vuoksi. Usein he tuntevat paremmin kehonsa ja pystyvät näin paremmin rytmittämään ja hallitsemaan liikkeitään. Kun näihin lähtökohtiin yhdistetään halu näyttää hyvältä, halu pyrkiä mallin mukaiseen suoritukseen, on yksinkertainen, pienet yksityiskohdat pois jättävä, mallioppimisen metodi mielestäni ylivoimainen vaihtoehto vasta-alkajille!

Oikeansuuntaisten liikeratojen pääpiirteittäinen hallinta, liikeketjun rauhallinen toteutus ja mielikuvien osittainenkin sisäistäminen sekä liikesuorituksen merkityksen ymmärtäminen kokonaisuuden kannalta riittää hyvin. Ainakin aluksi!

“Nämä pohjaosaamiset ovat keskeisen tärkeät mikäli halutaan jatkossa kehittää taitoja pidemmälle ja pelata paremmin, tulosta tehden.”

Tässä muutamia asioita joita itse pidän tärkeinä ja pyrin toteuttamaan naisten opetuksessa:

  1. Pidän asiat yksinkertaisena, paljon näyttämistä, mielikuvia, miltä tuntuu keskittymisiä.

  2. Teetän paljon harjoitus swingejä, tempo, rytmi, anna mennä, vaistot, hymy huulessa.

  3. Innostan ja kannustan matkimaan, eläytymään hetkeen, liikkeeseen. Teetän “tunne liike, tunne mailanpään paino” - harjoituksia.

  4. Korostan lantion kiertoa, saaton laajuutta, saaton suuntaa, mihin maila heilahtaa ja “rinta rottingilla” uljasta, korkeat kyynärpäät -loppuasentoa.

  5. Otan rohkeasti kiinni, avustan kädestä pitäen, kysyn miltä tuntuu missäkin.

  6. Pyrin aina vastaamaan kysymyksiin MITEN? ja MIKSI?

  7. Pidän näyttölyönnit aina selkeinä, helposti nähtävinä, rentoina ja rytmikkäinä.

  8. Annan selkeitä kotitehtäviä.

Mitä mieltä olet väittämistäni ja vinkeistäni? Tykkää, kommentoi, haasta!

Terveisin,

Turkka Stenlund
PGA, GVT, LO, PO
Turkka Stenlund

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Viestisi sisältö voidaan kiteyttää siis siten, että naiset ovat kuin pikkulapsia, jotka oppivat vain matkimalla vanhempiaan.